Keynotes

 

Pre-conferentie over learning analytics - Maandag 9 november

 

Ionica Smeets

Ionica Smeets is wiskundige en wetenschapsjournalist. Ze schrijft columns voor de Volkskrant onder de naam ‘wiskundemeisjes’. In haar columns, programma’s en lezingen geeft Smeets voorbeelden uit het dagelijks leven en laat ze zien hoe cijfers je voor de gek kunnen houden. Ionica Smeets gaat in haar keynote tijdens de pre-conferentie over learning analytics in op de rol van data binnen onderwijs op maat.  Zeggen de data die wij van onze studenten en leerlingen verzamelen echt iets over studiegedrag? En hoe kunnen deze data misleidend zijn?

 

Congresdag voor mbo en ho - Dinsdag 10 november

 

Tony Bates

Tony Bates heeft meerdere boeken geschreven op het gebied van online leren en onderwijs op afstand,  bijvoorbeeld over massive open online courses (MOOC’s) die steeds meer universiteiten aanbieden. In zijn keynote zal Bates spreken over de mogelijkheden van een digitaal tijdperk voor studenten. Hierbij wordt specifiek ingegaan op het gebruik van open resources.

 

Hoe kan online onderwijs een bijdrage leveren aan onderwijs op maat? Welke modellen zijn hiervoor effectief? En wat zijn de voordelen van nieuwe technologieën voor het onderwijzen en leren? In zijn sessie bespreekt Bates lesmethoden die kunnen helpen om kennis, attitudes en vaardigheden te ontwikkelen die studenten nodig hebben in een digitale leeromgeving.

 

De keynote van Tony Bates is in het Engels

 

Farid Tabarki

Farid Tabarki is trendwatcher en oprichter van Studio Zeitgeist. Hij doet sinds 2000 onderzoek naar de (Europese) tijdsgeest. Onderwerpen waar hij met zijn studio onder andere onderzoek naar doet zijn: de toekomst van onderwijs, open data, privacy, radicale decentralisatie, (social) media en het nieuwe werken. Ook heeft Tabarki een vaste column in het Financieele Dagblad.

 

Tijdens zijn keynote bij Dé Onderwijsdagen spreekt Farid Tabarki over de dynamiek binnen het onderwijs. In deze tijd van digitalisering zien we binnen het onderwijs een minder duidelijke hiërarchie, waardoor studenten een nieuwe rol krijgen binnen het onderwijs. Hoe draagt deze dynamiek bij aan onderwijs op maat? Wat is de rol van de student? En waar moeten onderwijsinstellingen rekening mee houden?

 

Congresdag voor po en vo - Woensdag 11 november

 

Simone Walvisch

Simone Walvisch is vicevoorzitter van de PO-Raad. Voordat zij bij de PO-Raad kwam heeft zij tal van bestuurlijke en leidinggevende functies vervuld in het onderwijs, zowel in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs als in het hoger onderwijs bij een lerarenopleiding.

 

 

In het onderwijs over 10 jaar zou zij graag kinderen zien die in een klaslokaal met heel veel diverse activiteiten bezig zijn. Ze zitten achter een computer te werken, maar zijn ook bezig met toneel en muziek en met het schrijven of vertellen van verhalen. En er wordt veel bewogen, er is veel fysieke activiteit. Simone Walvisch hoopt dat tegen die tijd de digitale leermiddelen zo veel efficiënter zijn dat ze tijd opleveren om kinderen zich ook op andere gebieden meer te laten ontwikkelen. Tenslotte zou ze graag zien dat het onderwijs zelf veel meer afgestemd is op de kennis die we hebben. “Door de nieuwe, digitale leermiddelen die we nu inzetten, weten we veel beter wat werkt en wat niet, en kunnen we dat dus veel gerichter inzetten.”

 

Danny Mekić

Danny Mekić (28) richtte op 15-jarige leeftijd zijn eerste bedrijf op. Hij werkt nu vanuit zijn bedrijf NewTeam als multi-disciplinair expert voor non-profit organisaties, onderwijsinstellingen, overheden en commerciële organisaties. Danny Mekić is gespecialiseerd in strategische vraagstukken voor de uitdagingen van morgen. Hier gaat hij in zijn sessie dieper op in.

 

Wat is de taak van het onderwijs? Kinderen voorbereiden op een zelfstandig leven in de wereld van morgen. Maar wat moeten onderwijsmakers doen als de wereld zo snel evolueert, dat zelfs de meest gewaardeerde wetenschappers en visionairs niet kunnen zeggen hoe die wereld eruit komt te zien? Programmeren, dat is nu het adagium. Ieder kind moet leren programmeren. Danny Mekić vraagt zich af of we daar als samenleving echt op zitten te wachten. Hij stelt dat toekomstige generaties zichzelf steeds vaker en sneller opnieuw moeten uitvinden dan alle voorgaande generaties. In zijn sessie deelt Mekić zijn visie op het onderwijs van de toekomst.

 

Doug Clow

Doug Clow is onderzoeker aan het Institute of Educational Technology aan de Open University in het  Verenigd Koninkrijk. Hij heeft 20 jaar leidinggevende ervaring bij technische ontwikkelingen van onderwijsapplicaties en bij het onderzoeken van de waarde van innovaties op het gebied van learning analytics.  

 

 

Doug Clow is vooraanstaand lid van de learning analytics-gemeenschap sinds de eerste internationale Learning Analytics Knowledgde Conference in 2011. Hij levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan het Europese learning analytics-project (LACE) dat als doel heeft de gemeenschap op het gebied van learning analytics te vergroten en om de laatste inzichten op dit gebied te delen. Tijdens zijn keynote gaat hij in op de vraag of learning analytics eigenlijk wel de hooggespannen verwachtingen waarmaakt die er leven rondom dit thema.

 

De keynote van Doug Clow is in het Engels