Keynotes

Onderstaande keynotes spreken tijdens Dé Onderwijsdagen. Dit overzicht wordt steeds bijgewerkt. Lees ook meer over de thema’s en het programma.

 

Pedro de Bruyckere

Dinsdag 11 november
 

Pedro De Bruyckere, pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool in Gent, is keynote op dinsdag 11 november. Hij is een veelgevraagd spreker over onderwijs, jongeren en jongerencultuur. Samen met Casper Hulshof schreef hij het populaire boek ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’ over hardnekkige mythes over leren en onderwijs. Binnenkort verschijnt dit boek in vertaling (samen met Paul A. Kirschner) als ‘Urban myths on learning and education’. Als zeer actieve blogger bekijkt Pedro steeds kritisch én onderbouwd evoluties in het (hoger) onderwijs en kijkt dan graag voorbij de MOOC’s en andere trends.

 

Rutger Bregman
Woensdag 12 november


Rutger Bregman is onder andere bekend van zijn intrigerende verhaal ‘De Noodzaak van een Utopie’ in het programma Tegenlicht. Speciaal voor Dé Onderwijsdagen maakt hij door de ogen van de onderwijssector een variatie op dit verhaal. Hoe gaan onze kinderen hun geld verdienen in de toekomst? De arbeidsmarkt, de vaardigheden van leerlingen: is het genoeg? De aandacht van onderwijs moet zich niet alleen beperken tot arbeid maar ook op het leven als zodanig. Technologie speelt hierin een belangrijke rol.

Hij wil benadrukken dat er meer politieke keuzes gemaakt moeten worden. Geen utopie zonder beleid - vandaar de noodzaak tot.